opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • locaj85
    Rider
    • 2009
    • 482

MICHELIN PILOT SPORT 3

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez locaj85
      MICHELIN PILOT SPORT 3
      własnie je kończe po około 40kkm :P
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• locaj85
        Rider
        • 2009
        • 482

no właśnie zużywam je w podobnym tempie, na razie mam 20 kkm i się niepokoję

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

u ciebie pewnie dłużej pojezdzą ponieważ jezdzisz dwa razy wolniej ode mnie :szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Zamieszczone przez piramida
            Zamieszczone przez Nexus6
            piramida, Bridgestone Potenza S001 i żadna inna :diabelski_usmiech
            to samo mi napisał misiek z wawy

To samo napiszę i ja :diabelski_usmiech . Męczę 225/45/17 od 12 tyś km i są to najlepsze opony jakie miałem. Bardzo twarde "na boki" i bardzo wytrzymałe; parę razy zdarzyło mi się zaliczyć całkiem konkretną dziurę ( że prawie plomby mi wypadły ) i na oponkach nie ma śladu...
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• maverick
              Drive
              • 2009
              • 73

panowie szukam zajebstej sportowej gumy letniej na suchą nawierzchnię i na mokrą, co możecie polecić, profil 225/40/18 lub 225/45/17
              Od początku tego sezonu ma na kołach Pirelli P Zero w rozmiarze 225/45/17 i jestem mega zadowolony. Myślę że warto wziąć po uwagę te gumy.....

Pozdrawiam

Komentarz

• locaj85
                Rider
                • 2009
                • 482

u ciebie pewnie dłużej pojezdzą ponieważ jezdzisz dwa razy wolniej ode mnie :szeroki_usmiech

chciałbym, żebyś miał rację :wink: niestety mam powody aby silnie w to wątpić :diabelski_usmiech może i szybciej jeździsz ale wolniej skręcasz :twisted:

a dodam jeszcze, że ostatnio opony testowałem an torze w Gostyniu i utwierdziłem się w zdaniu o ich wyższości nad innymi :twisted: , przykre było tylko to, że musiałem szybko zjechać bo by tam zostały :P

Komentarz

• Nexus6
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4847
                  • Volkswagen

locaj85, wyprobuj Potenze S001, zdzwisz sie :diabelski_usmiech
                  With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• locaj85
                    Rider
                    • 2009
                    • 482

chyba nei występuje na 16

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

to Ty wcale tak szybko nie jeździsz... :szeroki_usmiech
                      40 tys na sportowej oponie HP to naprawdę dużo. jak zrobiłem program to po 16 tys z csc2 niewiele zostało /przednich/ale to była zabawa gazem cały czas. generalnie gdy sie naprawdę jeździ dynamicznie ale rozsądnie to opony zrobią max 50 -55tyś , kto robi więcej nie jeździ szybko a tylko czasami się rozpędza... :diabelski_usmiech , ale o tym już pisałem kilka razy..
                      nie powybijało Ci ich :?: założę sobie w przyszłym roku..
                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                      GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez leszekmw
                        to Ty wcale tak szybko nie jeździsz... :szeroki_usmiech
                        40 tys na sportowej oponie HP to naprawdę dużo. jak zrobiłem program to po 16 tys z csc2 niewiele zostało /przednich/ale to była zabawa gazem cały czas. generalnie gdy sie naprawdę jeździ dynamicznie ale rozsądnie to opony zrobią max 50 -55tyś , kto robi więcej nie jeździ szybko a tylko czasami się rozpędza... :diabelski_usmiech , ale o tym już pisałem kilka razy..
                        nie powybijało Ci ich :?: założę sobie w przyszłym roku..
                        w tym roku wyząbkowały się chyba głównie przez rozwalony zawias, wymieniłem tylne wahacze i prawie wszystkie gumy bo były wyjebane :roll: teraz jak jest sucho i śliski asfalt to na 3 biegu potrafią gumy mielić do końca czyli do około 120km/h :shock: :szeroki_usmiech więc następne będą potenzy s001 :P

Komentarz

• locaj85
                          Rider
                          • 2009
                          • 482

u mnie też lekko wyząbkowane z tyłu, i jeszcze jeden problem, opony biły od nowości ale z braku czasu odwlekałem doważanie, w serwisie stwierdzili( co z reszta było widać gołym okiem, że 2 opony są "zapadnięte"), o dziwo pomimo pesymizmu gumiarzy po doważaniu na osi " skuterem" problem zniknął

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

( co z reszta było widać gołym okiem, że 2 opony są "zapadnięte")
                            na bieżniku :?: :!: reklamacja :!: :!: :!: bezproblemowa :!: :!: :!:

u mnie też lekko wyząbkowane z tyłu
                            czyli że najprawdopodobniej je wybija :| , szkoda , niezłe się wydają .
                            jak już kiedyś wspominałem , założyłem je na wiosnę klientowi który zajeżdża opony przez jeden sezon /służbowy golf VI kombi/ , ale niestety urwał mu sie korbowód czy cóś i samochód sporo przestał w serwisie czekając na nowy silnik /auto na gwarancji tdi 1,9/ więc nie będę mógł wyrobić sobie bardzo wiarygodnej opinii o nich ale zobaczymy na jesieni dokładnie...
                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• locaj85
                              Rider
                              • 2009
                              • 482

ja w dobrych latach robiłem 80 kkm i wtedy opony letnie starczały na 45 kkm, czyli sezon/póltora, MPS3 zużywają się zauważalnie szybciej niż np TURANZY, czy TOYO PROXES CF, są za to bardzo dobre w łukach

co do reklamacji to niestety nie mam czasu na przekomarzanie się z producentem, a wątpię czy by uznali reklamację przy końcu użytkowania

zapadnięcie polega na tym, że jak kręcisz kołem to w pewnej części płaszczyzny bieżnika widać zapadnięcie, jakby był problem z drutem albo "cuś", w tej chwili po doważaniu wszystko jest OK poza tym że odradzowno mi zamianę tyłu z przodem z powodu wyząbkowania- jest naprawdę nieznaczne , jakby mi nie powiedzieli to bym nie zauważył- ponoć w kombi często się to zdarza( :idea: )

[ Dodano: Czw 11 Sie, 11 20:09 ]
                              dopiero teraz wyczytałem, ze jesteś wulanizatorem, zdając się an twoje doświadczenie może jednak spróbuję pogadać z przedstawicielem, problem w tym, że opony kupiliśmy do 3 aut we Wrocławiu i musiałbym poświęcić trochę czasu na sprawę... ale się poważnie zastanowię

Komentarz

• dragster
                                Elegance
                                • 2009
                                • 895
                                • Honda

Kiedy najlepiej kupić letnie opony? Spodziewałem się na koniec roku i teraz dobrych cen, patrzę na oponeo i netcar a tu nie ma wyprzedaży jakichś. Popularny rozmiar, 205x55x16, zależy mi, żeby miała rant na felgę.
                                Silnik R18A2.
                                http://www.dadrl.org.uk
                                http://www.lightmare.org

Komentarz

• tomekjmopl
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1187
                                  • Opel
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

dragster, coś mi się obiło o uszy, że z nowym rokiem planowane były dość konkretne podwyżki cen opon wszelakich - podobno podrożał kauczuk czy cuś :wink:

Komentarz

• kurczak1985
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 300

Osobiscie tez zastanawiam sie nad zakupem letnich opon... Ktore wg Was sa najcichsze w rozmiarze 225/45 R17 ? Wkurza mnie halas, a chyba jak opona bedzie cicha to wraz z tym bedzie dobra jezeli chodzi o trakcje? poprawcie mnie jesli sie myle i poleccie cos Najcichszego prosze

Komentarz

• TomekRs
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1670

jakies dobre oponki na lato poszukuje 225/40/18 tylko zastanawiam sie czy nie wziac XL ? wczesniej byly dunlop sp sport maxx, dobrze sie jezdzilo ale wyzabkowaly sie szybko i nie szlo tego zniesc

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez octaviars1
                                        jakies dobre oponki na lato poszukuje 225/40/18 tylko zastanawiam sie czy nie wziac XL ? wczesniej byly dunlop sp sport maxx, dobrze sie jezdzilo ale wyzabkowaly sie szybko i nie szlo tego zniesc
                                        wszystkie się z ząbkują i hałasują, bierz z indexem nosności 92 i mogą być XL, komfort mniejszy ale za to trzymanie boczne wzorowe, szerokosc gumy 225 powoduje to że jednak je słychać w szczeolnosci tylnie gumy.
                                        Ostatnio kupiłem gumy z indexem 88 to po założeniu myslałem że mam 1bar cisnienia w gumie :shock: Strasznie sie wqrwiłem, teraz mam zimówki 225/40/18 z indexem 92Y i jest miodzio
                                        Na lato zastanawiam sie nad 19 bo na 18 jeszcze sie trochę gibie na łukach :wink:

Komentarz

• Nexus6
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 4847
                                          • Volkswagen

octaviars1, bede sie powtarzał - Bridgestone Potenza S001 i nie bedziesz chciał ŻADNEJ innej gumy :diabelski_usmiech

Komentarz

• macek
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 147

re

cześć.
                                            Tez jestem na etapie poszukiwań opon, co byście powiedzieli, może ktoś miał styczność z: YOKOHAMA 225/45R17 94W C.Drive AC01 ?
                                            Czytałem trochę na necie i są chwalone. Jeździł może ktoś z Was na tej oponie?

pozdrawiam Macek
                                            pozdrawiam Macek

Komentarz

• kowal 2002
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 5161

octaviars1, bede sie powtarzał - Bridgestone Potenza S001 i nie bedziesz chciał ŻADNEJ innej gumy :diabelski_usmiech
                                              Zgadzam się w 10000%. Auto trzyma się zajebiście w zakrętach.
                                              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• yunior81
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 1657
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                                                Zgadzam się w 10000%. Auto trzyma się zajebiście w zakrętach.
                                                Kiedys gdzieś na forum pytałem się o opinie Bridgestone ( chodziło o rozmiar 195/65 R15 ) i ogólnie one nie były zle....

Czy uwazacie że opony Bridgestone bez wzgledu na rozmiar są powiedzmy ( bez przesady ) dobre ???

Komentarz

• Nexus6
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 4847
                                                  • Volkswagen

yunior81, Bridgestone'y - tak, ale tylko seria Potenza :diabelski_usmiech

Komentarz

• KilaN
                                                    Drive
                                                    • 2011
                                                    • 55

na Nokianach jeżdżę i nie narzekam
                                                    to samo od nowa

Komentarz

Pracuję...